Media Offer #6

media offer #6

Lock Up The Knives

Το να παραγνωρίζεις τις προϋποθέσεις, τους ιδρυτικούς όρους κάθε ιδεολογίας είναι βασική αρχή και δέον.
Ζητούμενο μας δεν είναι απλά να ειδωθούν τα πράγματα όπως “πραγματικά είναι”, να πετάξουμε τα διαστρεβλωτικά ματογυάλια της · το βασικό είναι να δούμε πως η ίδια η κοινωνική πραγματικότητα δεν δύναται να αναπαραχθεί δίχως τον αποκαλούμενο ιδεολογικό φενακισμό.
Η διαστρέβλωση είναι εγγενές στοιχείο στην ουσία της ιδεολογίας.
Ως Μοφεριστές οφείλουμε να επιμείνουμε στις καταστατικές αφέλειες των ιδεολογιών επιδιώκοντας την  διεύρυνση της απόκλισης ανάμεσα στην (“κοινωνική”) πραγματικότητα και την στρεβλή παράσταση που έχουμε για αυτήν-εξ αιτίας ακριβώς των ιδεολογιών.

Οφείλουμε να συντηρούμε ως πολύτιμη, την αφελή αυτή συνείδηση, έως ότου να υποβληθεί στο ιδεολογικοπολιτικό διάβημα που θα αποσκοπεί να την οδηγήσει στο σημείο όπου θα μπορέσει να αναγνωρίσει τους δικούς της πραγματικούς όρους, την πραγματικότητα την οποία διαστρεβλώνει, και μέσω αυτής ακριβώς της πράξης να αυτοδιαλυθεί.
Επιδιώκουμε την  αποκάλυψη του παράδοξου αυτού όντος το οποίο μπορεί να αναπαραχθεί μόνον εφόσον παραγνωρίζεται και παραβλέπεται .Την στιγμή που το βλέπουμε όπως πραγματικά είναι, το ον αυτό επιστρέφει διαλυμένο στο μηδέν.

Σε αυτή την διαδικασία οι περιορισμοί και οι αλληλεξαρτήσεις της τεχνολογίας, από τα πρώτα ολοκληρωμένα κυκλώματα μέχρι και τα σύγχρονα υπολογιστικά υπερ-συστήματα, ερμηνεύονται από τον Μοφερισμό ως αναστοχασμός και ως πρόκληση σε αυτό που ονομάζουμε Κριτική. Με την διαχείριση και το μοίρασμα της πληροφορίας αίρεται  η αντίφαση και τίθενται οι προϋποθέσεις της πρόβλεψης και η δυνατότητα της συνάντησης.

H απόσταση του επιβλέποντος παρατηρητή που υιοθετεί ο σύγχρονος κυνισμός,  το γέλιο, η ανοητολογία και η ειρωνεία του, αποτελούν μέρος και ανατροφοδότηση του ίδιου του διαβήματος της κυρίαρχης κουλτούρας που αποκομμένη από κάθε συνέχεια και διαχωρισμένη από την φαντασία και το συναίσθημα, συλλαμβάνει την αλήθεια ως την αποτελεσματικότερη μορφή ψεύδους για τον αμυντικό μηχανισμό της κυριαρχίας της.
Η δική μας “ειρωνική απόσταση” είναι η απόσταση που έχει ο καταπέλτης ώστε να φέρει το καίριο χτύπημα στο τείχος.

Advertisements

About mediaoffer

Σχέδια δράσης για το άμεσο μέλλον από τον Γιάννη Γρηγοριάδη και τον Γιάννη Ισιδώρου
This entry was posted in Lock Up The Knives, media offers. Bookmark the permalink.

1 Response to Media Offer #6

 1. Ο/Η Panos K. λέει:

  Γιατί παρακαλώ είναι καταστατικά αφελείς οι ιδεολογίες?
  Και πως μπορεί να αυτοδιαλυθεί η ιδεολογία μέσω του αναστοχασμού, χωρίς να έχει ήδη τοποθετήσει μία άλλη ιδεολογία στη θέση της? O αναστοχασμός δεν είναι μια πράξη φορμαλιστική, κενή από περιεχόμενο, αλλά οικοδομείται με βάση προϋπάρχουσες ιδέες και ακόμα-ακόμα παράγει και o ίδιος σκέψη, παράγει ιδέες.

  Ποια είναι τέλος πάντων αυτή η υπερβατική,ελεύθερη από ιδεολογίες, η ‘μη διαστρεβλωμένη’ συνείδηση που προκρίνει ο Μοφερισμός?

  ευχαριστώ,
  π.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s